Kuntavaaleissa tärkeintä

Share |

Sunnuntai 21.9.2008 klo 14:27 - Johanna Koivuniemi


Helsingin Sanomista sai tänään lukea mielenkiintoisesta kansalaisgallupista. Kuntavaalien tärkeimmiksi asioiksi nousisivat sen mukaan sairaanhoito, vanhusten hoito, koulujen määrärahat, juomaveden laatu sekä lähiympäristön turvallisuus. Asioiden nouseminen kärkiviisikkoon ei yllätä, koska ne kaikki ovat yhteydessä viime aikojen suuriin puheenaiheisiin.

Pitkistä jonotusajoista terveyskeskuslääkäreille ja hammaslääkäriin on puhuttu paljon. Vanhusten osuus väestöstä kasvaa koko ajan. Palveluita ei ole kaikille tarvitseville. Osassa kunnissa koulujen lakkauttamiset ovat arkipäivää, kun toisaalla on tarve uusien koulujen rakentamiselle. Myös ryhmäkokojen kasvaminen on ollut jatkuva puheenaihe. Nokialla saastuneesta juomavedestä aiheutunut epidemia nosti tietoisuuteen, että puhdas juomavesi ei meidänkään maassamme ole mikään itsestäänselvyys. Lähiympäristön turvallisuuden merkitystä ovat korostaneet viime aikoina sattuneet raa'at väkivallanteot.

Päivähoidon jääminen kuntavaalien tärkeimpien asioiden listalla kärkikymmenikön häntäpäähän ehkä hieman yllätti. Toisaalta tiedetään, että lapsiperheiden suhteellinen osuus kunnan väestöstä vaihtelee suuresti kuntien välillä. On hyvin todennäköistä, että lapsivaltaisessa Mäntsälässä päivähoito olisi kuulunut ihan terävimpään kärkeen.

HS-gallupin perusteella on helppo todeta, että kuntavaaleissa painottuvat tavalliset arjen asiat. Lapsiperheitä kiinnostaa muun muassa, miten lapsen päivähoito järjestyy, miten terveyspalvelut toimii, onko ympäristö turvallinen - ikääntyvillä asioiden kärjessä voivat olla ihan toiset asiat. Kunnallisvaaleissa puhutaan tavallisista, ihmisten jokapäiväistä elämää koskettavista asioista.   

Avainsanat: blogi, gallup, palvelut, kunnallisvaalit, Helsingin Sanomat


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini