Veroale kasviksille?

Share |

Lauantai 27.9.2008 klo 7:37 - Johanna Koivuniemi


Tänä aamuna huomasin uutisen teksti-TV:ssä, jossa Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka vaatii kasviksille veroalea. Kasvisten, hedelmien ja marjojen syönnin on useassa tutkimuksessa todettu alentavan riskiä sairastua tyypin 2 eli niin kutsuttuun aikuistyypin diabetekseen.

Aihe on minulle tuttu – niin aikaisempien työpaikkojeni kuin oman gradunkin kautta. Gradussani tutkin kasvisten, hedelmien ja marjojen syönnin yhteyttä tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuuteen. Sillä ryhmällä, joka söi eniten kasviksia, hedelmiä ja marjoja, oli selkeästi alentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tyypin 2 diabetesta sairastavien määrän räjähdysmäinen kasvu maassamme on huolestuttavaa. Riskitekijöitä kasvisten vähäisen käytön lisäksi ovat muun muassa ylipaino, keskivartalolihavuus ja vähäinen liikunta. Kun tarkastelee riskitekijöitä, ei oikeastaan yllätä, miksi diabetes yleistyy. Ylipainoisuus on lisääntynyt. Täysin liikuntaa harrastamattomien määrä kasvaa. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja pitäisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Suomalaiset eivät syö suosituksiin nähden riittävästi kasviksia – on todettu monissakin selvityksissä.

Olen usein pohtinut, olisiko mahdollista kehittää jonkinlainen haittavero terveydelle vaarallisille elintarvikkeille. Tällöin esimerkiksi makeisten hinta nousisi, kun taas kasviksilla voisi olla keveämpi verotus. Usein on niin, että jos rahat ovat vähissä, säästetään ensimmäiseksi kasviksista ja hedelmistä.

Olisi järkevää selvittää, olisiko tällaisten verokeinojen käyttöönotto mahdollista. Terveysvalinnat ovat viime kädessä kunkin ihmisen henkilökohtainen asia, mutta diabeteksen lisääntyminen on niin rajua, että myös yhteiskunnan keinot on syytä ottaa käyttöön sen ehkäisyssä.

Avainsanat: blogi, kasvikset, hedelmät, marjat, tyypin 2 diabetes, verotus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini