Kuntalaisen aloiteoikeus

Share |

Keskiviikko 11.3.2009 klo 21.01 - Johanna Koivuniemi


Mäntsälän kunnanvaltuuston seuraavan kokouksen asialistalla on luettelo viime vuoden aikana tehdyistä kuntalaisaloitteista ja samalla selvitys siitä, missä vaiheessa niiden käsittely on. Mäntsälän asukkaat ovat viime vuonna tehneet seitsemän aloitetta, jotka koskevat kaavoitusta, Apposen kiinteistöä, tien nimen vaihtoa, katuvalaistuksen saamista, julkista liikennettä ja koulutiloja.

Usein kärjistetysti sanotaan, että tavallinen kuntalainen pääsee vaikuttamaan oman kuntansa asioihin vain äänestämällä kuntavaaleissa. Tällaisilla kommenteilla halutaan hieman hämätä ja mystifioida kunnallista päätöksentekoa.

Kuntalaisilla on täysi oikeus myös "vaalien välillä" vaikuttaa. Tätä vaikuttamistyötä ihmiset voivat tehdä olemalla yhteydessä meihin luottamushenkilöihin tai kunnan virkamiehiin asioiden eteenpäin viemiseksi.

Toinen mahdollisuus on nostaa asioita esille esimerkiksi kuntalaisaloitteiden kautta. Kuntalaki takaa jokaiselle kuntalaiselle - myös alaikäiselle - oikeuden tehdä aloitteita kuntaa ja sen toimintaa koskevissa asioissa. Kuntalaisaloite on hyvä tapa kiinnittää päättäjien ja virkakoneiston huomiota paikallisiin kysymyksiin, esittää parannuksia tai kehittämisideoita.

Omassa useamman erillistalon taloyhtiössä, jossa asuu paljon lapsiperheitä, on ollut paljon puhetta "kotitiemme" eli Tasalantien peruskunnosta ja liikenneturvallisuudesta. Aiheita puitiin esimerkiksi viime keväänä yhtiökokouksessa. Taloyhtiön talkoissa ja naapurien kanssa jutellessa aiheet ovat nousseet myöhemminkin esille.

Kirjoitin aiheista kaksi kuntalaisaloitetta. Kävimme mieheni kanssa keräämässä aloitteisiin neljäntoista naapurimmekin nimet ennen kuin pieni poikamme kyllästyi ja jouduimme tulemaan kotiin.

Laitan aloitteet huomenna kirjepostiin ja katsotaan, miten niiden käy.

Avainsanat: blogi, kuntalaisaloite, vaikuttaminen, luottamushenkilö, taloyhtiö, tie


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini