Uusi vaikutuskanava lapsille ja nuorille

Share |

Tiistai 7.4.2009 klo 22:25 - Johanna Koivuniemi


Mäntsälässä on otettu vastikään käyttöön valtakunnallinen Aloitekanava.fi -palvelu. Kanavalla lapset ja nuoret voivat esittää ideoita kotikuntansa kehittämiseksi, kommentoida muiden ajatuksia ja äänestää aloitteista. Palvelun ideana on, että nämä aloitteet etenevät edelleen kuntapäättäjille ja että myös kunnan toimielimistä voidaan esittää lapsille ja nuorille sinne ideoita kommentoitaviksi.

Lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksien parantamisesta on puhuttu vuosia. Nuorten äänestysaktiivisuuden on todettu vaali vaalin perään olleen alhaisempi kuin koko väestön. Monet nuoret kokevat suomalaisen vaikuttamisjärjestelmän ja asioiden etenemisen politiikassa hitaaksi, ja näinhän asia onkin.

Yksi kuntalaisten vaikuttamiskeinoista suoraan päättäjiin vaikuttamisen ohella on kuntalaisaloitteiden jättäminen. Se saattaa lähes kaikessa toiminnassaan internet-asiointiin tottuneille lapsille ja nuorille vaikuttaa kömpelöltä keinolta vaikuttaa. Internetin kautta toimivat vaikuttamiskanavat ovat ainakin hyvä yritys koettaa parantaa lasten ja nuorten äänen kuulumista. Sekään ei kuitenkaan takaa sitä, että lapset ja nuoret todella kiinnostuvat vaikuttamisesta.

Myös kunnan päättäjillä ja virkamiehillä tulee olla vastuuta lasten ja nuorten kuulemisesta. Nyt kun Aloitekanava on otettu käyttöön, on tärkeää huolehtia, että siellä vaikuttamaan pyrkivät lapset ja nuoret todella kokevat tulevansa kuulluiksi, ja että heidän esittämänsä asiat todella etenevät päätöksentekotasolle saakka.

Kun tänään kävin lukemassa nuorten kommentteja Aloitekanavalla, esiin nousivat aika lailla tutut asiat: Mäntsälässä tulisi olla enemmän nuorisotiloja, kauppoja tulisi saada lisää ja kunnan ilmeeseen kaivataan parannusta nykyisen sotkuisuuden sijaan.

Esimerkiksi idea kahvilasta, joka olisi arkisin auki klo 21 saakka ja viikonloppuisin klo 24 saakka, kuulosti hyvin realistiselta idealta.

Ideoita ei tähän mennessä ollut ehtinyt tulla kovinkaan montaa. Toivottavasti lapset ja nuoret ottaisivat Aloitekanavan omakseen! Tässä on myös meillä kaikilla päättäjillä ja aikuisilla vastuuta!

Avainsanat: blogi, nuoret, lapset, kunta, päätöksenteko, aloite, nuorisotilat, nuorisotyö, nuoriso


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini