Kestovaippojen käyttäjäksi - minäkö?

Share |

Tiistai 6.10.2009 klo 22.09 - Johanna Koivuniemi


Luin jutun kestovaippoja käyttävästä äidistä sunnuntain Keski-Uusimaasta. Jutusta sain tietää, että nyt vietetään kestovaippaviikkoa. Kestovaippaviikkoa vietetään ensimmäistä kertaa, mutta siitä on tarkoitus tulla vuosittainen tapahtuma.

Juttu olisi tuskin vuosi sitten kiinnittänyt huomiotani. Vanhemman poikani ollessa vauva en harkinnutkaan, että olisin alkanut käyttää kestovaippoja. Olin lähes niiden vannoutunut vastustaja: minähän en sellaisia vaippoja lapselleni laita.

Esikoiseni ollessa jo lähes vuoden ikäinen, ostin kertaalleen muutaman kestovaipan, mutta käytettyäni niitä pojallani muutaman kerran, totesin, että ne ovat huomattavasti hankalampia ja monimutkaisempia käyttää kuin kertakäyttövaipat. Joka vaipanvaihdon yhteydessä poikani oli yleensä litimärkä pissasta. Joten – Kiitos ei kestovaipoille!

Kun odotin toista lastani, kestovaipat alkoivat jostain syystä kiinnostaa minua todella paljon. Suhtautumiseni oli aluksi hieman epäilevä, mutta - kiitos muutaman ystäväni ystävällisen opastuksen, sain runsaasti hyviä neuvoja ja kädestä pitäen opastusta, miten aloittaa kestovaippojen käyttö. Se kannattaa muistaa, että toisella lapsella hyväksi havaittu kestovaippamalli ei välttämättä ole paras omalle lapselle.

Kestovaippaviidakko ja sen käsitteistö tuntui aluksi todella monimutkaiselta: aio-vaipat, taskuvaipat, sisävaipat, imut - eikä se siihen vielä loppunut – pul-, fleece- ja coolmax-kankaat. Voisiko koskaan edes oppia, miten osaan ostaa ja käyttää lapsellani niitä?

Ehkä kuitenkin minulle tyypilliseen tapaan tämäkin asia vei mukanaan. Siitä lähtien, kun poikani pääsi sairaalasta kotiin, olen pidempiä reissuja lukuun ottamatta käyttänyt lähes yksinomaan kestovaippoja. Olen katsellut nettikaupoista kestovaippoja ja tilannutkin muutaman, ommellut ystävältä saamillani kaavoilla itse muutaman onnistuneen vaipan, neulonut muutamat villahousut.

Edelleen silti sanon, että paljon yksinkertaisempaa olisi ollut käyttää kertakäyttövaippoja. Kestovaippoja käyttäessä vaippoja joutuu vaihtamaan tiheämmin, pesemään vaipat - mutta sitä isoa roskapussillista vaippoja ei nuorimmaiseni osalta tarvitse enää montaa kertaa viikossa kantaa sekajäteroskikseen. Ympäristöarvot ovat ehkä suurin syy itselläni kestovaippojen käyttöön, mutta kyllä voi jo nyt sanoa, että kestovaippojen mielenkiintoinen maailma on imaissut minut mukaansa.

Aikaisemmista mielipiteistäni on kyllä ystävälliseen sävyyn huomauteltu – mutta joskus ehdoton ei voi muuttua ihan päinvastaiseksi tunteeksi.

Avainsanat: blogi, kestovaipat, vaippa, ympäristö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini