Politiikka lähelle ihmistä

Share |

Sunnuntai 9.5.2010 klo 21:38 - Johanna Koivuniemi


Eilen oli valtakunnallinen, jo perinteeksi muodostunut rollaattorimarssipäivä. Toukokuun toinen lauantai toteutettava rollaattorimarssi toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Marssin tarkoituksena on järjestää vanhuksille mahdollisuus ulkoiluun. Valitettavasti mahdollisuutta ulkoiluun ei vanhainkodeissa ja muissa hoitolaitoksissa asuvilla ole säännöllisesti.

Mäntsälässä kourallinen valtuutettuja osallistui eilen rollaattorimarssille ulkoiluttamalla Kotokartanon ikääntyviä. Samalle päivälle sattui onneksi myös Mäntsälän voimistelijoiden tempaus, missä he osallistuivat ikääntyneiden ulkoiluttamiseen. Ainakin parillekymmenelle ikääntyneelle mahdollistui pääsy ulkoilemaan keväisenviileässä säässä. Ulkoilemisen jälkeen ikääntyneet saivat seurata Kotokartanon juhlasalissa Mäntsälän voimistelijoiden taidonnäytteitä ja esityksiä. Voimistelijoilla oli erittäin kiitollinen yleisö, joka innosta hehkuen taputti ja kehui estoitta taitavia ja osin aloittelevia voimistelijoita.

Suomi ikääntyy kovaa vauhtia, joten auttaville käsille on vanhustenhoidossa suuri tilaus – ovat ne kädet sitten palkatun henkilöstön tai vapaaehtoisten. Ikäihmisten hoidon ja hoivan tarpeen kasvu on valtava. Kuntatalouden kangerrellessa usein ammattihenkilöstön aika riittää vain olennaisten hoito- ja hoivatehtävien hoitoon, jolloin esimerkiksi virkistys- ja viriketoiminta on monesti joko kokonaan tai merkittävältä osaltaan vapaaehtoistyöntekijöiden, omaisten ja satunnaisten vierailijoiden varassa.

On syytä olla erittäin kiitollinen niille vapaaehtoisille, jotka käyvät pitämässä seuraa tai ulkoiluttamassa ikäihmisiä, järjestämässä ohjelmallisia laulu- ja muita tilaisuuksia tai muisteluhetkiä. Vapaaehtoisten määrä on kuitenkin valitettavan pieni suhteessa vanhainkotien ja palvelutalojen asukkaiden määrään. Voi olla, että laitoksissa asuville ikääntyneille mahdollisuus ulkoilemiseen avautuu vain kerran neljännesvuodessa tai jopa harvemmin. Isolla joukolla ikääntyneitä omaiset asuvat kaukana tai kokevat muutoin vierailemisen vaikeana esimerkiksi vanhainkodissa, ja osalla ei ole läheisiä ihmisiä lainkaan. Ehkä meidän itse kunkin tulisi niin omaisina kuin kanssakansalaisina aktivoitua ja käyttää edes joskus yksi tunti siihen, että kävisimme esimerkiksi ulkoiluttamassa lähimmäisiämme laitoksissa.

Median mukaan tämän viikonvaihteen aikana eri puolilla maata on järjestetty kaikenlaisia toritapahtumia ja –juhlallisuuksia Eurooppa-päivän tai politiikan ajankohtaiskysymysten merkeissä. Päättäjät ja kansalaiset ovat päässeet siis toreilla kohtaamaan toisiaan. Toritapahtumat varmasti toteuttavat poliitikkojen ja puolueiden näkökulmasta sitä tavoitetta, että ”ollaan lähellä kansalaisia”.

Ehkä politiikka ja päätöksentekijät voisivat tulla toreilta vieläkin lähemmäksi kansalaisia niin, ettei ihmisten tarvitse tulla poliitikkojen tai puolueiden torikojujen luo, vaan että päättäjät tulevat ihmisten luo: päiväkoteihin, sairaaloihin, vanhustenkoteihin ja työpaikoille. Jos päättäjä viettäisi vaikka yhden päivän tai puoli päivää vapaaehtoistyöntekijänä esimerkiksi sairaalassa tai päiväkodissa, sitä kautta tulisi ehkä uutta näkökulmaa politiikan linjauksiin ja päätöksenteon sisältöön.

Avainsanat: blogi, vapaaehtoistyö, vanhustenhoito, Mäntsälä, rollaattorimarssi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini