Isäkuukausi tekee hyvää koko perheelle

Share |

Maanantai 2.7.2012 - Johanna Koivuniemi


Kesäkuussa uutisoitiin useissa medioissa (esimerkiksi MTV3:ssa), että Suomessa isäkuukauden käyttää vain 27,7 prosenttia isistä, kun vaikkapa Ruotsissa mahdollisuuteen tarttuu noin puolet isistä. Eniten isäkuukautta pidetään Ahvenanmaalla ja vähiten Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi on selvitetty, että korkeasti koulutetut pitävät isäkuukauden herkemmin kuin matalammin koulutetut.

Meidän perheessäkin tartuttiin tähän mahdollisuuteen ensimmäistä kertaa vasta kolmannen lapsen kohdalla. Isäkuukauden käyttöä ei ole tarvinnut jälkikäteen katua. Kuuden viikon mittaisen isäkuukauden käyttö lyhensi omaa vanhempainlomaani ainoastaan kahdella viikolla. Tyttäremme ollessa yhdeksän kuukauden ikäinen, minua hieman jännitti palata töihin ja jättää perheen isä kotiin yksin kolmen lapsen kanssa. Yhdeksän kuukauden ikäisen tyttäremme lisäksi kotiin jäivät isän kanssa liki viisi- ja kolme-vuotiaat poikamme. Ennen ensimmäistä työpäivääni tein jääkaappiin valmiiksi ruokaa sekä isommille että pienemmille lapsille. Huolellisesti yritin opastaa myös kaiken, mistä kaikesta työssäolopäivän aikana kotona pitäisi huolehtia. Tarkoitus oli jatkaa ruuantekoa ja ohjeistusten antamista koko isäkuukauden ajan. Kun ensimmäisenä päivänä vanhempainvapaan jälkeen lähdin töihin, isä jäi lasten kanssa kotiin nukkumaan.

Me molemmat, minä ja mieheni, todennäköisesti muutuimme hieman ihmisinä isäkuukauden aikana. Kun pari viikkoa oli mennyt, minä huomasin, että en enää tehnyt ruokia, enkä antanut miehelleni tarkkoja ohjeistuksia. Huomasin, ettei niitä juuri koskaan oltu noudatettu. Lapset eivät välttämättä saaneet samanlaisia ruokia kuin minun ollessani kotona, kotikaan ei näyttänyt samanlaiselta sen jälkeen kuin tulin kotiin. Se ärsytti ja aiheutti välillä sananharkkaakin, mutta erot johtuivat meidän persoonallisesta ja luonnollisesta tavastamme toimia. Lapset olivat töistä palatessani virkeitä ja hyväntuulisia, ja minun oli luottaminen siihen, että lapset pärjäävät hyvin. Isä sai isäkuukauden aikana kokeilla, millaista on käydä kolmen lapsen kanssa muun muassa neuvolassa. Minulle iso stressinaihe ei ollut miehelleni ehkä lainkaan niin iso stressinaihe kuin kuvittelin.

Lapsille muutos ei ehkä ollut niin suuri, mitä se oli minulle ja miehelleni. Mutta selkeästi lasten suhtautuminen isään läheni. Aina ei tarvinnutkaan huutaa äitiä hätiin, vaan isä koettiin ihan  yhtä läheiseksi myös kotiasioissa. Juho ja Eero muistelivat asioita, mitä olivat isän kanssa päivällä tehneet. Kun astuin työpäivän jälkeen kotiovesta sisään, ei mennyt kauan, kun kaksi juoksi ja yksi ryömi ovelle luokseni – se oli niin liikuttava tunne. Yksi tärkeä asia oli myös se, että saimme näin jatkettua lasten hoitoaikaa kotona, emmekä joutuneet laittamaan varsinkaan nuorinta lastamme ihan niin nuorena hoitoon. Tämän perään jatkamme molempien kesälomat. Kesälomat pidämme tänä vuonna eri aikaan, jotta lapset saavat olla kesän kotona.

Voin lämpimästi suositella kaikille perheille isäkuukauden hyödyntämistä. Joskus se saattaa vaatia jopa pientä tuuppausta, ja äidin pitää uskaltaa antaa vastuu lapsista hetkeksi isälle.

Avainsanat: isäkuukausi, isä, vanhempainvapaa, koti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini