Työpaikkojen johtamista kehitettävä

Share |

Maanantai 22.9.2008 klo 20.11 - Johanna Koivuniemi


Kuuntelin aamulla radiouutisia, joissa kerrottiin, että työpaikkakiusaaminen Suomessa on huomattavasti yleisempää kuin muissa pohjoismaissa. Lisäksi työpaikkakiusaamisen kerrottiin olevan lisääntymään päin. Eniten kiusaamista Suomessa sanottiin esiintyvän julkisella puolella ja lähinnä naisvaltaisilla sosiaali- ja terveysalalla sekä opetustoimessa. Useimmiten kiusaajat olivat työtovereita.

 

Uutinen oli mielestäni erittäin huolestuttava. Samanaikaisesti puhutaan työvoimapulasta sosiaali- ja terveysalalla. Työelämän on myös koettu muodostuneen entistä raskaammaksi ja vievän aikaa yksityiselämältä ja perheeltä.

 

Työilmapiirin merkitystä pidetään yhtenä tärkeimmistä vetovoimatekijöistä työpaikoilla. Siksi herättää ihmetystä, miksi työpaikkakiusaaminen on Suomessa niin yleistä. Miksi kiusaajat kiusaavat? Miksi joitakin työntekijöitä kiusataan? Eivätkö esimiehet puutu kiusaamiseen?

 

Viimeistään tämän uutisen pitäisi herättää työyhteisöt. Työpaikalla, jossa esiintyy kiusaamista, ei todennäköisesti kenelläkään ole hyvä olla. Kiusaamiseen voi olla vaikeaa puuttua, kiusaamiseen puuttuminen ei todennäköisesti ole helppoa kenellekään. Esimiestilanteissa työpaikkakiusaamistilanteita saattaa joutua kohtaamaan ja etsimään ”puolueettomana sovittelijana” niihin ratkaisuja.

 

Työpaikoilla esimiesten tehtävä on muuttunut entistä enemmän ihmisten johtamiseksi. Esimiehellä on oltava psykologista pelisilmää, kärsivällinen mielenlaatu ja rohkeutta, jotka ovat kaikki tärkeitä ominaisuuksia ristiriitojen ratkaisemisessa. Tämänpäiväisen uutisoinnin perusteella meillä Suomessa on vielä kehitettävää johtamisessa enemmän kuin lähimmissä naapureissamme.

Avainsanat: blogi, työpaikkakiusaaminen, johtaminen, työyhteisö, Suomi


Kommentit

13.10.2008 22.50  Heikki Dillström

Työpaikkakiusaamiseen ei puututa, siis ei haluta puuttua, koska asenne kiusaamiseen vakavana terveydellisenä uhkana on edelleen väärä.
Ongelmaa vähätellään ja odotetaan, että se ratkeaa itsestään.

Linkin takaa, Kertomukset osiosta löytyy esimerkkejä työpahoinvoinnista Suomalaisilla työpaikoilla:
http://www.tyopaikkakiusatut.net/


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini