Vaarantuuko kuntalaisten tasa-arvo?

Share |

Torstai 18.12.2008 klo 0.58 - Johanna Koivuniemi


Mäntsälän kunnanhallitus päätti viime viikolla siirtyä kunnallisten ilmoitusten julkaisemisessa ilmoitustaulu- ja internet-linjalle. Kuntalaisilla on tähän saakka ollut mahdollisuus saada tietoa kunnassa valmistelussa olevista ja virallisissa kokouksissa käsiteltävistä asioista kahdesta alueella ilmestyvästä lehdestä.

Kunnanhallitus perusteli lehti-ilmoituksista luopumista vaikealla taloustilanteella. Kunnanjohtaja Esko Kairesalon antaman tiedon mukaan Mäntsälä on käyttänyt ilmoitteluun vuosittain parikymmentä tuhatta euroa.

Tehty linjaus virallisten ilmoitustaulujen ja internet-sivujen käytöstä kuntalaistiedottamisen välineenä täyttää kyllä lain kirjaimen. Toinen näkökulma kyseiseen päätökseen on kuntalaisten tiedonsaannin oikeus ja tasa-arvo sekä mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon jo asioiden valmisteluvaiheessa.

Voi kysyä, kuinka moni kuntalainen on tähän saakka käynyt säännöllisesti katsomassa kunnantalon ilmoitustaululta, mitä asioita kunnassa on vireillä? Internetin käyttö ja tiedonhankinta sen kautta on toki arkipäivää meistä useimmille, mutta pelkästään sen varaan ei kannata kuntatiedottamista rakentaa.

Kuntalaiset eivät ole uuden linjauksen myötä kaikilta osin tasa-arvoisessa asemassa. Tähän saakka jokaiseen taloon jaettu tai tilattu lehti on tuonut tiedon kunta-asioista omalle kotiovelle saakka niin lapsiperheille kuin ikäihmisillekin.

Miten on jatkossa?

Jokaisella mäntsäläläisellä ei varmastikaan ole omaa tietokonetta ja nopeaa nettiyhteyttä, jolla he voisivat lähestyä kunnan luottamus- ja virkamiesjohtoa tai surffata nettisivuille tietoa hankkiakseen. Ja miten toteutuu avoimuuden ja tiedonsaannin periaate esimerkiksi sivukylällä asuvan autottoman ikäihmisen kohdalla?

Mäntsälä on meidän yhteinen yhteisömme, jonka rakentamisessa tarvitaan jokaisen kuntalaisen panosta. Tälle rakennustyölle antaa parhaimmat ainespuut avoin tiedottaminen sekä sitä seuraava keskustelu ja kuntalaisten mahdollisimman suuri osallistuttaminen jo asioiden valmisteluvaiheessa.

Kunnan talous tuskin kaatuu parinkymmenen tuhannen euron ilmoittelukustannuksiin varsinkaan, kun kuntajohdon mukaan joissain virallisluontoisissa asioissa lehti-ilmoittelua joudutaan jatkossakin käyttämään.

Siksi on toivottavaa, että kunnanhallitus harkitsisi päätöstään kunnan tiedottamislinjauksista toisenkin kerran.

Avainsanat: blogi, kunta, tasa-arvo, vaikuttaminen, media, valmistelu, demokratia, internet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini