Valtuustokokouksen satoa - Mäntsälään pormestari?

Share |

Maanantai 26.1.2009 klo 22.04 - Johanna Koivuniemi


Mäntsälän valtuuston ensimmäinen kokous on takana. Kunnanvaltuuston kokouksessa ei jouduttu äänestelemään pitkälle iltaan saakka, vaikka sitä jo paikallislehdissäkin ennakkoon pelättiin. Uusi valtuustokausi avattiin luottamushenkilövalinnoilla, jotka lopulta tehtiin hyvässä sovussa ja hengessä.

Valtuuston lehterillä istuneille kokous saattoi näyttäytyä tylsistyttävänä, kun valinnat nuijittiin hieman yli tunnissa pöytään. Puolueryhmissä henkilövalintojen parissa on tehty kovasti työtä niin, että jokaiselle kunnanvaltuustoon valitulle ja muillekin kuntalaisten luottamusta saaneille olisi tullut sellainen tehtävä ja paikka, mikä on kullekin henkilölle mieleinen ja motivoiva.

Itse sain olla mukana Keskustan paikkatyöryhmässä, joka valmisteli ja pohti luottamustehtävien jakoa ja sopivia henkilöitä niihin. Työryhmätehtävä oli opettavainen kokemus.

* * *

Pikkulapsen työssäkäyvänä äitinä toki voi todeta, että tämänpäiväisen valtuuston kokouksen alkaminen iltaviideltä aiheutti järjestelemistä. Miehelläkin oli omiin töihinsä liittyvä kokous myöhään iltapäivällä, joten hän ei ehtinyt lapsenhoitajaksi ennen kokouksen alkua.

Mutta onneksi on hyviä ja avuliaita ystäviä, jonne pojan sai viedä hoitoon hetkeksi ja josta mies sitten haki lapsen kotiin. Kiitos vielä Salosen-Ihalaisen perheelle Anttilaan!

* * *

Mäntsälän valtuuston uusi puheenjohtaja Anna Helin Kokoomuksesta piti vartin kestäneen puheen kokouksen päätyttyä. Puheessaan hän esitti omia näkemyksiään ja ajatuksiaan kotikuntamme kehittämisestä.

Uusi puheenjohtaja esitti näkemyksenään, että Mäntsälään voitaisiin tulevaisuudessa valita pormestari. Pormestari-malli tarkoittaa sitä, että kuntaa johtaa poliittisesti valittu luottamushenkilö, joka on sekä kunnanhallituksen puheenjohtaja että kuntaorganisaation johtaja. Pormestari siis ottaa myös kunnanjohtajan paikan.

Suomessa pormestari-malli on käytössä Tampereella ja sen lähinaapurissa Pirkkalassa.

Helinin esitys oli keskustelun avaus, joka tullee puhuttamaan ainakin meitä luottamushenkilöitä ja varmasti paikallismediaa. Pormestari-mallissa on hyviä ja huonoja puolia. Malli vahvistaisi poliittista ohjausta ja vastuuta kuntaorganisaation toiminnassa.

Toisaalta, pormestarin tehtävä on riippuvainen neljän vuoden kuntavaalikausista ja vaalituloksesta, jolloin vaarana voi olla pitkäkestoisen suunnittelun puute ja tempoilevuus, kun ja jos pormestari ja poliittinen valta puolueiden välillä jakautuu uudella tavalla kansan tahdon mukaan.

En tyrmää ajatusta Mäntsälän omasta pormestarista, mutta kenties olisi hyvä ensin seurata hieman sitä, millaisia kokemuksia Pirkanmaalta järjestelmästä saadaan.

Avainsanat: Blogi, kunnanvaltuusto, pormestari, kuntapolitiikka, Keskusta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini