Politiikka tarvitsee äitejä

Share |

Lauantai 16.1.2010 klo 20.30 - Johanna Koivuniemi


Keskustan varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki kertoi tänään, ettei pyri ensi kesänä Lahdessa Matti Vanhaselta vapautuvaan puheenjohtajan paikkaan. Paula perusteli päätöstä perhesyillä, sillä hänellä on kaksi alle kouluikäistä lasta. Päätös on hyvin ymmärrettävä.

Ensimmäisinä elinvuosina äidin läsnäolo ja huolenpito ovat lapselle tärkeitä. Pienten lasten äidin roolin yhteensovittaminen työn tai poliittisten luottamustehtävien kanssa ei ole aina helppo tehtävä. Lisäksi on päivänselvää, että se vaatii suurta ymmärrystä ja konkreettista vastuunottoa myös puolisolta.

 

Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö, mutta se on yksityiselle ihmiselle kaikkein tärkein ja merkityksellisin elämänpiiri. Jokainen meistä voi olla täysin oma itsensä – ilman mitään roolia ja naamiota – kotonaan kaikkein läheisimpien ympäröimänä. Perheen kesken voi päästää tunteet valloilleen ja kerätä voimaa läheisyydestä ja rakkaudesta.

Siksi on ollut ilo huomata, että perheiden ja perhe-elämän arvostus on viime aikoina kasvanut yhteiskunnassamme. Politiikassa perheiden asiat on nostettu entistä vahvemmin esiin. Perheisiin panostaminen nähdään tärkeänä koko maan tulevaisuuden kannalta. Perheiden taloudellisia etuuksia on parannettu ja esimerkiksi isyyslomaa pidennetty.

Myös poliitikkojen omassa toiminnassa tämä arvojen muutos on näkynyt. Lehtomäen lisäksi moni muukin poliitikko on asettanut perheen edun poliittisista tehtävistä luopumisen tai uralla etenemättömyyden perusteeksi.

 

Perheiden kannalta tämä on myönteinen näkökulma, mutta yhteiskunnan kannalta tällä on myös negatiivinen puolensa. Politiikka ja muukin yhteisten asioiden hoito tarvitsee kuitenkin pienten lasten äitejä kaikilla eri päätöksenteon tasoilla.

Perheenäitien asiantuntemuksesta ei ole haittaa, kun kunnassa suunnitellaan uusien asuinalueiden kaavoitusta ja niille sijoitettavia palveluita (päiväkoti, neuvolat, koulut jne.) tai eduskunnassa sitä, miten vanhempainlomajärjestelmää uudistetaan.

Keski-ikäiset isät tai varttuneet isoisät eivät välttämättä tunne niitä kaikkia nykyarkipäivän tarpeita tai kysymyksiä, mihin perheenäiti lastensa kanssa törmää. Ja mitenkään väheksymättä pienten lasten isiä, äidin näkökulma lapsiperheen asioihin on joskus parempi kuin isien, koska edelleenkin suomalaisessa yhteiskunnassa äidit ovat ne, jotka ovat pienten lasten kanssa kotona, vaikka jo nykyjärjestelmä mahdollistaa myös isien kotona olon. Perheiden lisäksi myös politiikka ja yhteisten asioiden hoito tarvitsevat äitejä!

 

Avainsanat: perhe, Keskusta, politiikka, Paula Lehtomäki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini