Pätkätyöt - kenen ongelma?

Share |

Perjantai 26.9.2008 klo 20.58 - Johanna Koivuniemi


Työelämä on muuttunut paljon jo kymmenessä vuodessa. Pätkätöiden runsaus nousee usein julkisessa keskustelussa esiin ammattiyhdistysten ja  vaaliehdokkaina olevien suusta. Pätkätyöt kuuluvat niin sanottuihin epätyypillisiin työsuhteisiin. Erityisesti sosiaali- ja terveysalalla niitä on perinteisesti ollut runsaasti.

Etelä-Suomessa sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla esimiestehtävissä toimivana olen huomannut todella suuren muutoksen työelämässä. Vaikka ongelma nimeltä "pätkätyöt" nousevat aika ajoin esiin poliitikoiden ja ay-ihmisten suusta, normaalissa työelämässä niiden ongelmallisuudesta ei paljoakaan kuule puhetta.

Vakituisen työsuhteen alalla saa helposti. Alalla alkavat olla arkipäivää yhä enenevässä määrin vakituisessa työsuhteessa olevien työntekijöiden omasta aloitteesta tapahtuvat irtisanomiset hyvin lyhyiden jaksojen jälkeen. Samalla kun työvoimapula alalla pahenee, ongelmissa alkavat olla työnantajat.

Voi vain ihmetellä, kuinka paljon maailma on muuttunut. Ennen oli hienoa, kun sai vakituisen työpaikan ja se takasi leivän eläkepäiviin saakka. Nykyisin tuontyyppisen työuran tehneitä ihmisiä saa hakea. Tyypillistä on, että yhdessä työsuhteessa ollaan lyhyt aika, kunnes löydetään jälleen parempi paikka.

Onko tämä sitten ongelma? Ehkä ihmisten sitoutumiskyky tässäkin suhteessa on alentunut. Toisaalta on hienoa, että elämän aikana pystyy hankkimaan kokemusta erilaisista paikoista ja työsuhteista. On useita ihmisiä, jotka eivät edes halua vakinaista työsuhdetta. Koeaika työsuhteen alkuun halutaan ehdottomasti - tällöin voi lähteä vaikka seuraavana päivänä.

Suomen eri osia on toki vaikea verrata keskenään. Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan tilanne ei luonnollisestikaan käy kattavaksi esimerkiksi koko maata koskien. Jotenkin tuntuu kuitenkin siltä, että julkisuudessa käytetyt puheenvuorot hoitoalan "pätkätöistä" ovat osittain opittua mantraa niille, jotka eivät tähän työelämän murroksen luomaan uuteen tapaan tehdä työtä ole millään tasolla oikeasti törmänneet - työnantajana, työntekijän esimiehenä ja työntekijänä.  

Avainsanat: blogi, työelämä, pätkätyö, sosiaali- ja terveysala


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini