Turvallinen pyörätie

Share |

Maanantai 13.10.2008 klo 22.41 - Johanna Koivuniemi


Syksyn hämärtyneet aamut ja illat ovat vallanneet jo Mäntsälän maisemat. Talven lähestyminen kävi hyvin ilmi tämänpäiväisistä uutisistakin, joissa kerrottiin talvinopeusrajoitusten käyttöönotosta Pohjois-Suomessa. Lehtiin on alkanut ilmestyä juttuja, joissa ihmisiä kehotetaan varustautumaan heijastimin ja autoilijoita varovaisuuteen liikenteessä.

Heijastimet ja varovaisuuskehotukset ovatkin juuri nyt paikallaan. Tänään ajellessamme kaupasta kotiin eräässä ylämäessä näimme noin kymmenvuotiaan pojan mutkittelemassa maastopyörällään tien sivusta kohti tien keskiosaa. Ilman heijastinta liikkeellä ollut poika onneksi huomasi jo kaukaa ajovalomme ja siirtyi tien vieressä kulkeneelle kevyen liikenteen väylälle.

Kevyen liikenteen väylät ovat paitsi tärkeitä liikenneturvallisuuden, myös ihmisten liikuntaharrastusten näkökulmasta. Hyökännummen ja Ohkolan läpi kulkevan Ohkolantien varrella on erinomainen kevyen liikenteen väylä eli pyörätie, jota olemme voineet hyödyntää lastenvaunulenkeillä pojan kanssa. Ohkolantien pyörätiehän alkaa Ohkolan nuorisoseurantalon liepeiltä ja jatkuu Hyökännummen läpi Kellokosken puolelle.

Hyökännummen alueella olisi kuitenkin tarve ainakin yhden tärkeän kevytväylähankkeen toteuttamiselle eli pyörätien rakentamiselle Hyökännummelta Linjatien reunaa pitkin kohti ns. Vanhaa Lahdentietä Pullokioskin risteykseen.

Mäntsälän kunnan tekemiin osayleiskaavoihin tämän reitti on merkitty, mutta lienee samalla tavalla kuin monissa muissakin liikennehankkeissa, riittävä rahoitus puuttuu.

Pyörätien rakentamisen rahoittaminen on tietenkin ensisijaisesti valtiovallan tehtävä.

Kapea Linjatie on työmatkailijoiden paljon käyttämä yhdysreitti Lahden moottoritielle ja tien Tuusulan puoleiselle puolelle on tämän kesän ja syksyn aikana noussut uusia taloja vaikka kuinka paljon. On siis todennäköistä, että maantien käyttäjäkunnassa kävelijöiden ja pyöräilijöiden osuus kasvaa. Pyörätien rakentaminen olisi ensisijaisen tärkeä hanke kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden vuoksi. Samalla Linjatien pyörätie avaisi Hyökännummenkin asukkaille kevytväylän, jota pitkin voi vaikkapa pyöräillä turvallisesti Haarajoen asemalle saakka.

Avainsanat: blogi, pyörätie, Hyökännummi, kaavoitus, tie


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini