Uusia taitoja koululaisille

Share |

Sunnuntai 28.2.2010 klo 20.24 - Johanna Koivuniemi


Mietimme juuri yläkouluikäiselle pikkuveljelleni aihetta, mistä hän voisi pitää mielipidepuheen huomenna koulussa. Pitääkö puhe esimerkiksi siitä, että ruotsista pitäisi tehdä valinnainen aihe tai että nuorille pitäisi järjestää lisää kesätyöpaikkoja. Aiemmin veljeni luokkatovereineen oli jo joutunut kirjoittamaan mielipidekirjoituksen haluamastaan aiheesta.

Niin mielipidekirjoituksen kuin puheen laatiminen tuntuu monesta koululaisesta tuskalliselta, ja en itsekään ujona ja arkana koululaisena ollut kauhean innostunut esitelmien pitämisestä.

Nyt aikuisen näkökulmasta tuntuu kuitenkin, että tuollaisten kansalaisvaikuttamisen taitojen opiskeleminen on nyky-yhteiskunnassa todella tärkeää. Valmiisiin tehtäviin vastaaminen oppikirjan perusteella ei enää anna tämän päivän yhteiskunnassa tarvittavia taitoja. Koulujen pitäisi pystyä yhä paremmin kouluttamaan lapsia ja nuoria yhteiskunnassa pärjäämistä varten.

Maailma muuttuu koko ajan. Tietoa on koko ajan enemmän ja kaikkea tietoa ei ole mahdollista omaksua. Tarvitaan siis tiedonhakutaitoja, itseilmaisun taitoja ja vastaavia. Usein nämä itsenäiseen elämään ja työelämään kouluttavat taidot ja niiden opiskelu vaativat opiskelijoilta huomattavasti enemmän työtä ja kasvattavat rohkeutta.

Verkkoapilan haastattelussa opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinenkin vaati, että perusopetuksessa tulisi lisätä erilaisia ajattelun, ongelmanratkaisun, informaationkäsittelyn ja työnteon välineisiin tutustumisen taitoja. Nuorisofoorumin edellisvuotisessa nuorten kirjoituskilpailussa painottuivat sosiaaliset taidot ja medialukutaidot.

Näiden taitojen korostaminen opetuksessa on erittäin kannatettavaa. Onneksi näyttää siltä, että näihin taitoihin on alettu ainakin jonkun verran panostaa - ehkei kuitenkaan riittävästi. Omien ajatusten esilletuominen, haluamiinsa asioihin vaikuttaminen ja perustellusti asioista eri mieltä oleminen ovat edelleen kehitettäviä asioita.

Avainsanat: blogi, koulu, oppiaineet, opiskelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini