Maahanmuuttajat hoitoalalla

Share |

Maanantai 6.10.2008 klo 20:45 - Johanna Koivuniemi


Tänään ei ollut ainoa päivä, kun joutui pohtimaan maahanmuuttajien asemaa suomalaisessa työelämässä. Terveydenhuoltoalalla pääkaupunkiseudulla työskentelee runsaasti maahanmuuttajia.

Osalla voi olla omassa maassa saatu koulutus, osalla Suomessa englanninkielisestä koulutuksesta hankittu tutkinto tai sitten ei ole koulutusta lainkaan. Suomen kielen osaamisen taso taas vaihtelee.

Terveydenhuoltoalalla, missä työskennellään ihmisten parissa, kielitaito on yksi tärkeimmistä työvälineistä. Tunnetusti suomen kieli koetaan hyvin hankalaksi kieleksi oppia. Maahanmuuttajille yhden suurimmista ongelmista ihmissuhdealalla muodostaa kielitaito. Toinen ongelmia aiheuttava tekijä on suhtautuminen. Työyhteisö voi suhtautua epäluuloisesti toisesta maasta muuttaneeseen henkilöön. Toisaalta taas asiakkaat, lähinnä vanhukset, voivat suhtautua kielteisesti kielitaidottomaan ja tummaihoiseen hoitajaan.

Terveydenhuoltoalan kärsiessä jo nyt työvoimapulasta erityisesti pääkaupunkiseudulla meidän pitäisi pystyä suhtautumaan avoimesti maahanmuuttajiin. Jokaiselle osaavalle, alasta kiinnostuneelle ja kielitaitoiselle tekijälle olisi annettava mahdollisuus työhön.

Yhteiskunnan tulee panostaa entistä vahvemmin maahanmuuttajien kielikoulutukseen. Hoitoalalla kielen osaamisella on suuri merkitys, kun työtehtävissä huolehditaan ja ollaan vastuussa ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta.

Avainsanat: blogi, hoitoala, maahanmuuttajat, työ, työmarkkinat, työelämä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini