Lapsiystävällinen Mäntsälä

Share |

Torstai 9.10.2008 klo 23.25 - Johanna Koivuniemi


Silmiini osui eilisestä Tuusulanjärven Viikkouutisista mielenkiintoinen juttu Suomen lapsiystävällisimmistä kunnista. Mäntsälä rankattiin tutkimuksessa vasta sijalle 204. pisteiden ollessa 37,3 pistettä 50 pisteestä. Lapsiystävällisimpien kuntien kärjessä olivat Siikajoki, Mustasaari ja naapurikuntamme Sipoo.

Tutkimuksen aiheesta oli teettänyt Valitut Palat. Vanhemmilta oli kysytty kriteereitä, mitkä heidän mielestään olivat tärkeimmät asuinpaikkaa valitessa. Vanhempien kriteerilista oli seuraava: kohtuuhintaiset asunnot, lukion tai ammattikoulu kunnassa, alhainen rikollisuusaste, suuri lapsiperheiden määrä kunnassa, alle tunnin matka isoon kaupunkiin, alhainen veroäyri ja alhainen työttömyys.

Lapsiystävällinen kunta-tutkimus aiheuttaa ehkä enemmän kysymyksiä ja kyseenalaistuksia, mutta se antaa myös aihetta pohdintaan. Kuinka lapsiperheiden suosiossa oleva Mäntsälä sijoittuu noin kauas kärjestä? Toisaalta, monet asiat ovat jääneet pois tutkimuksesta. Itse olisin lisännyt monia pienten lasten hoitoon ja terveyspalveluihin liittyviä asioita tärkeiden asioiden kriteerilistaan.

Onko Mäntsälä sitten lapsiystävällinen kunta? Ainakin tänne muuttaa paljon lapsiperheitä. Päivähoitojärjestelyt vaativat vanhemmilta usein kärsivällisyyttä ja sopeutumista paikkojen ollessa rajalliset. Toisaalta, kunnan korkea veroprosentti antaa tunteen, että sitä vastaavia palveluita ei saa verrattuna useisiin kuntiin, joissa kuntaveroprosentti on alhaisempi. Tästä esimerkkinä voisi mainita kotihoidon kuntalisän, jota naapurikunta Tuusula maksaa, mutta Mäntsälä ei. Kuntalisä olisi eräs tapa osoittaa, että Mäntsälässä halutaan panostaa lapsiperheisiin ja -ystävällisyyteen.

Meillä on yhdessä työtä tehtävänä rakentaessamme Mäntsälästä profiililtaan lapsiystävällistä kuntaa!

Avainsanat: blogi, perhe, lapset, kuntalisä, Mäntsälä-lisä, kotihoito, Valitut Palat, tutkimus.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini