Mäntsälän kouluverkosta keskusteltava

Share |

Maanantai 20.4.2009 - Johanna Koivuniemi


Olin tänään kuluvan valtuustokauden kolmannessa valtuuston kokouksessa. Alun perin kokouksen merkittävämmäksi päätettäväksi asiaksi piti olla tulossa kouluverkkoasia, jossa olisi päätetty kahden Mäntsälän kyläkoulun lakkauttamisesta. Edellisviikolla kunnanhallitus teki yllättäen päätöksen asian käsittelyn siirtämisestä syksyyn kunnan talousarviokäsittelyn yhteyteen. Näin ollen valtuuston asialista jäi köykäiseksi.

Ennen valtuuston kokousta nosti kulisseissa tunteita valtuustoaloite, jolla kiirehdittiin Mäntsälän kouluverkkoasian käsittelyä. Olin yksi aloitteen 17:sta allekirjoittajasta. Nyt, kuten usein aiemminkin kouluverkkokysymyksestä keskusteltaessa on tullut mieleen, että voi kun tällaisista asioista voitaisiin vaihtaa mielipiteitä asiallisesti, ilman, että viljeltäisiin henkilökohtaisia loukkauksia. Aloitteen perusteluita ei haluttu huomioida. Jotkut leimasivat nopeuttamisaloitteen allekirjoittaneet asiaa ymmärtämättömiksi ja vääränlaisen asian esille nostajiksi.

Kouluverkkoasia on tunteita herättävä asia. Itse olen sitä mieltä, että esille nostettujen koulujen lakkauttamiselle on olemassa järkevät ja välttämättömät perusteet, jotka ovat sekä taloudelliset että pedagogiset. Molempien koulujen oppilasmäärän on arvioitu putoavan alle 20:n tulevina vuosina. On arvioitu, että koulujen lakkauttamisella saadaan aikaan 100.000 euron säästöt - arvio on toki arvio, mutta tosiasia on, että pelkkien seinien ylläpitäminen vie resursseja opetukselta. Jo syksyllä alkavana lukukautena molemmat koulut ovat muuttumassa yksiopettajaisiksi.

Itse näen, etteivät yksiopettajaiset koulut ole lasten, eikä opettajien etu. Kuuden luokka-asteen mukanaolo samassa ryhmässä hankaloittaa opetusta. Myös vain yhden tai kahden oppilaan määrä luokka-astetta kohti voi aiheuttaa ongelmia kaverisuhteiden kehittymisessä. Toisaalta yksiopettajaiseen kouluun liittyy huomattavasti enemmän haavoittuvaisuutta kuin kouluun, jossa opettajia on enemmän.

Koulumatkojen piteneminen ei ole mitenkään merkittävä. Ja toisaalta on huomioitava, että jo tällä hetkellä esikoululaiset ja erityisopetusta tarvitsevat oppilaat kuljetetaan isommille kouluille. Ja viimeisimpänä, muttei kuitenkaan vähimpänä on kysymys koulujen tasa-arvosta. Toki kyläläisten huoli lastensa ja kylänsä tulevaisuudesta on ymmärrettävää. Muutos on aina muutos!

Mielestäni kouluverkkoasian siirtäminen ei auta ketään eikä mitään. Pinnan alla kuohuu, vaikka keskustelua asiasta haluttaisiinkin suitsia. Kansalaiset ja kyläläiset ovat kuitenkin aktiivisia eri puolilla kuntaa - itsekin olen saanut asiasta monia yhteydenottoja.

Siksi olisi tärkeää, että asiasta keskusteltaisiin valtuustossa julkisesti ja tehtäisiin asiasta päätös jo nyt kevään puolella. Jokaisella kuntapäättäjällä on oikeus tällaisessa asiassa omaan mielipiteeseen - ymmärrän myös niitä, jotka vastustavat koulujen lakkauttamista.

Kunnanvaltuutetuilla on myös suuri vastuu. Asiat pitää pystyä näkemään kokonaisuuksina ja pystyä tekemään kunnan kannalta paras päätös. Itse olen päätökseni tehnyt ja koen, että pohdittuani asiaa monipuolisesti tekemäni päätös on Mäntsälän kunnan kokonaisuuden kannalta paras.

 

Avainsanat: blogi, koulu, kouluverkko, Mäntsälä, valtuusto, keskusta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini